Øl typer

øl typer

Øl typer er der 3 af, hovedsageligt. I dette indlæg beskriver jeg  overgæret, undergæret og vildtgæret øl.

Af øl typer, i 80erne, da jeg startet med at drikke øl, var det mere eller mindre kun en type man kunne finde i butikken, nemlig Pilsneren.  Altså et relativt nemt valg at træffe.  Efterhånden som man kom ud i verden, fik man øjnene op for mere smagfulde og, for mig  den gang, mærkelige øl.  Til sidst kom ølrevolutionen til Danmark,  for cirka 18 år siden, og udbuddet af øltyper er eksploderet.

øl typer

Malt, Humle, Gær og Vand.

Det er utroligt at det kan laves så mange variationer ud af 4 ingredienser.  Malt, Humle, Gær og Vand.  Det er gæret som udgør hvilken øl typer man laver.  Du har 2 hovedgrupper Ales, Lager.

Læs også om privat ølsmagning i Danmark

Ale – Overgæret øl

Ale har eksisteret i tusindvis af år. På grund af temperaturen den kan brygges i var det den foretrukne øl frem til midten af 1800 tallet.  Og hvis man sammenligner med vin, er Ales lidt som rødvin.  De har meget mere komplekse smage og er lidt sødere.

Ale Øl Typer

Bitter (Ale): Stamtype: Engelsk nationaldrik, fadøl med kobberfarve, meget humlet og bitter smag, oftest dog i fin balance med malt. Lav kulsyre. 2,4-4,4 % vol. Eksempler: “A pint of Bitter”, Bass

Pale Ale: Stamtype: Flasketappet udgave af Bitter med lidt mere kulsyre. Pale = bleg (selvom farven er mellem rav og kobber) i modsætning til Porter. Ca. 4,0 % vol. Eksempler: Cains, Pete’s Wicked Ale

India Pale Ale (IPA): Variant: Meget bitter, meget humlet, nogen frugtsmag og syrligt. Lidt stærkere i alkohol end Pale Ale

Light Ale: Variant: Som Pale Ale, men lavere urtvægt, samme farve

Altbier: Variant: Kobberrød ølstil fra Düsseldorf og omegn. Minder om Pale Ale. 3,25 % vol. Eksempler: Diebels Alt

Kölsch: Variant: Gylden overgæret øl fra Bonn/Køln. Ligheder med pilsner. 3,6 % vol.

Mild Ale: Øl type: Tyndere ale fra Midtengland. Mindre humlesmag, mere karamel smag end Bitter, Mørk brun, men fås også kobberfarvet. 2,0-2,85 % vol.

Brown Ale: Stamtype: sødligt bryg med lav tilmiddel alkohol, kun let humlet. Rødbrun til mørkebrun farve. 1,3-4,8 % vol.

Scottish Ale: Øl type: Stærk, ravgylden til mørkbrun øl med sød/maltet karakter, udbredt i B, F, USA m.fl. men ikke Skotland! Store variationer. 4-5,6 % vol.

Trappist: Stamtype: Meget stærk ale brygget på 5 klostre i Belgien og 1 i Holland. 4,8-8 % vol. Eksempler: Chimay, Orval

Abbey Bier: Type: Stærke ales, brygget i stil med trappist, men uden for klostrene.

Strong Ale: Fællesbetegnelse for ale, der erstærkere end Pale Ale; ofte mørk farve; middel humlet. Eksempler: Duvel

øl typer

De Mørke Øl Typer

Porter: Stamtype: I DK synonymt med Imperial Stout; oprindeligt overgæret mørk engelsk øl; nu i de fleste lande undergæret øl med masser af malt (ristet og mørke typer) og godt med humle. 3,4-5,0 % vol.

Stout: Fællesbetegnelse: Nogen sprogforbistringi forholdet til Porter; nogenlunde det samme, men med flere undertyper. Meget mørk farve.

Irish Stout, Dry Stout, Bitter Stout: Type: Udpræget bitter, indeholder umaltet byg. Arvtager til den oprindelige London porter. 3,25 % vol. 10-11 grader Balling. Eksempler: Guiness

Imperial Stout, Strong Stout: Type: Stærkere stout, tyk og kraftig maltet. Produceres i Afrika, DK og lignende steder. Kan ikke fås i Irland. 4,0-6,6 % vol. 18-19 grader Balling

English Stout, Milk Stout: Type: Maltet sød i stedet for humlet; mindre alkohol end Dry Stout, aroma af mælkesyre (sødet med lactose = mælkesukker). Under 3,25 % vol.

Weissbeer Øl typer

Weizenbier: Stamtype: Overgæret øl brygget på hvede. Kendes mest i Sydtyskland, Østrig, men også Belgien m.fl. Over 4,0 % vol. 12,3-13,8 grader Balling. Eksempler: Paulaner Hefe Weizen, Paulaner Hefe Weizen Dunkel, Hoegaarden Witbier (Belgien).

Weisse: Variant: Tyndere Weissbier, der serveres med urte- eller frugtudtræk. 2,0-2,4% vol. 7,0-7,8 grader Balling. Eksempler: Berliner Weisse

Lager – undergæret.

Metoden startede 1800 tallet.  Den behøvede lavere temperatur og nedkøling.  Så enten bryggede man om vinteren eller i en kold hule.  Lager øl er let og forfriskende, skarp og mindre komplekse i smagen.

Lager: Fællesbetegnelse: Hentyder generelt til undergæret øl, i Danmark ofte et bryggeri’s oprindelige undergærede øl. I England betyder Lager en Pilsner. Eksempler:”A pint of lager”

Pilsner: Stamtype: Lys, gylden type med middelurtvægt, fint humlet smag ca. 5 % vol. 12 grader Balling. Eksempler: Warsteiner Pils, Krombacher Pils, Pilsner Urquell, Grøn Tuborg, Carlsberg Ice, Budweiser

Münchener: Stamtype: Mørkebrun type, maltetsmag, dog uden at være rigtig sød. I Tyskland = Dunkelbier. 3,3-3,8 % vol. Eksempler: Gammel Carlsberg, Rød Tuborg

Wiener: Stamtype: Ravgylden, lidt over normal alkoholstyrke. I Tyskland = Märzen. I Østrig = Special. 4,2-4,4 % vol.

Dortmunder: Stamtype: Lidt mørkere end en pilsner, mere humle end pilsner. Mere tør end Münchener. Over 4,0 % vol. Eksempler: Dansk Dortmunder (Ceres)

Bock: Type: Stærk bryg med oprindelse i Niedersachsen. Oftest meget mørkt, men i Tyskland også lyse Bock-bier. Ofte sæson-øl (maj eller oktober). NB: I Belgien og Frankrig afvigende betydning. Over 4,6 % vol. Over 16 grader Balling

Doppelbock: Type: Ekstrastærk øl, oprindeligt munkebryg fra Bayern. 6,0-10, 5% vol. Over 18 grader Balling (op til 28!). Eksempler: 200 mærker i Tyskland, navne der ender på …ator

Porter: Variant: Undergæret udgave af Porter/Stout- se overgærede øl. Eksempler: Carlsberg Imperial Stout (1), Wiibroe Imperial Stout

Vildtæret øl

Er en kompleks øl der brygges i åbent kar og udsættes for den vilde gær der nu befinder sig i lokalet.

Gueuze-lambic: Belgisk øl brygget med vildgær. Stærkt syrlig smag. Uklar. Meget lys, undtagen i varianter med tilsat frugt og undergået en anden gæring, f.eks. kriek=kirsebær. Over 4,0 % vol.

Gueuze-lambic

Relaterede indlæg

Leave a Comment