Ikke alle specialøl er særligt specielle

specialøl

Specialøl er noget vi ser alle steder efterhånden, det er næsten umuligt at opdrive en normal pilsner på en restaurent eller i den lokale bar. Vi har tillagt alle øl med sjovt udseende navnet, specialøl. Men er de så specielle endda?

Specialøl er kommet for at blive. Før i tiden, måske for 15 år siden, kunne du få en Tuborg, Odense eller Carlsberg. Det var det, i østjylland havde de Thor, i vestjylland Høker og i nordsjælland Wiibroe. Men ellers var det alt hvad de alkoholansvarlige havde at byde på. Og det var vi faktisk ret godt tilfredse med, for det gav ikke de store anledninger til diskution hvad angik smag og mærke. Det er nok noget der stammer fra vikingetiden hvor øllet var en nødvendighed og ikke et debatemne.

Specialøl invasionen

Den store invation af specialøl skete gradvist, og i takt med alle de her microagtige bryggerier der poppede op alle vejne. Og lukkede igen. Der var dog nogle der blev og er idag ikoner på det Danske specialølmarked. Her snakker vi om Refsvindinge Bryghus, Ørbæk Bryghus og Trolden Bryggeri i Kolding. Der er mange flere og du får en lille eksklusiv liste længere nede i artiklen. Men også fra udlandet kom der mange specialøl på det Dansk marked, Men hov, er det virkelig specialøl der kommer fra Tyskland og Holland? Eller er det i virkelighedn normale mainstream øl som vi bare finder specielle fordi de ser sjove ud?

Læs også om øl fra North Carolina

Sikke noget skrammel

..var det første jeg tænkte, da jeg så en specialøl første gang. Jeg tror det var en Dark Horse fra bryggeriet i Ørbæk. Men det tog faktisk ikke mange slurke før jeg var solgt og for at det ikke skal være løgn, har jeg faktisk ikke drukket en normal Tuborg siden den dag. Og det her er måske 11 år siden. Jeg var solgt til specialøl verden og begynde faktisk at brygge mit eget øl. Det stoppede jeg hurtigt med itakt med alle de udrikkelige bryg jeg fik hældt på flakse og senere ud i vasken. Og hvor lave sit eget når man nu kan gå i Bilka og shoppe specialøl som aldrig før.

Ikke så specielle endda

Når man taler om specielle øl, så er det oftest øl som ikker er brygget efter de gamle Tyske traditioner, men derimod tilsat forskellige smage og ingredienser. I Tyskaland havde man en lov som hed Reinheitsgebot som omhandlede at der skulle være en vis form for renhed i øllet. Så det var ikke muligt at tilsætte kaffe, chokolade, annis eller hvad man nu tilsætter nu om dage. Derfor tvivler jeg på om man i virkeligheden kan kalde en weisbeer for en specialøl? Det er jo en helt normal Tysk øl som har eksisteret i flere hundrede år.

Specielle øl og mad

I gamle dage, før specaløl invationen, skulle der gerne en halvvarn rødvin på bordet til maden. Ikke længere. Specielle øl er, på grund af de mange smagsforskelle, en rigtig god ide at servere istedet for vin. Noget går godt til rødt kød og andet ret godt til et stykke smørrebrød. Og med alle de forskellige øl der findes, skulle man kunne finde en eller 2 specialøl der lige nøjagtigt passer til den valgte ret.

specialøl og mad

Gode Danske bryghuse

I Danmark har vi fornøjelsen af at kunne fremvise et bryghus på hvert gadehjørne. Alle med deres egen historie og helt egne specielle produkter. Og jeg tør godt påstå at man kan sætte alle under kategorien, specialøl. Her er en lille liste at de bryghuse jeg kender som dem der virkelig har slået igennem de seneste år.

Ørbæk Bryggeri
Refsvindinge Bryggeri
Løgismose
Trolden Bryghus
Bøgedal Bryghus
Grauballe Bryghus
Nibe Bryghus
Frederiksberg Bryghus
Indslev Bryggeri

Der er selvfølgelig mange flere og der kommer stadig flere til.

Ølsmagning med Dansk ølekspert

Skal du afholde et arrangent og mangler du et godt event til at starte med, så er en god ølsmagning måske noget for dig og dit selskab. Hos TasteOffer.dk sætter du selv dit budget, du bestemmer selv hvor smagningen skal finde sted, tid og tema er også op til dig. Se mere hos tasteOffer.dk og få et uforpligtende tilbud på en god ølsmagning.

Relaterede indlæg

One Thought to “Ikke alle specialøl er særligt specielle”

Leave a Comment