Den gode hverdagsmad

Den gode hverdagsmad

”Jeg holder af hverdagen, mest af alt holder jeg af hverdagen”. Sådan skrev den nu afdøde digter Dan Turell engang i et digt, der siden er blevet vel nok ét af hans kendteste. Måske fordi ordlyden deri er så genkendelig og teksten let at relatere til. For selv om hverdagen ofte kan føles som en lang trummerum med en evig række af gøremål, og man kan tage sig selv i at tænke på næste ferie med længsel, så længes mange af os sjovt nok efter en ferie tilbage til hverdagen. For når alt kommer til alt, trives langt de fleste af os bedst med faste rutiner og gøremål, og det er netop dem, hverdagen er rig på.

Derfor gælder det om at gøre hverdagen behagelig for at få den til at glide lettest muligt, så der bliver tid til alt det, der giver livet mening og indhold. Et godt sted at starte er at sætte fokus på aftensmaden, da det for mange er en af hverdagens udfordringer. Det er her, vi samles og snakker sammen efter en lang dag, og maden skal også gerne være noget, der både nærer kroppen og behager smagsløgene.

Hvis du også falder i fælden med at lave det samme alt for tit, kan du give dig selv den udfordring at prøve én ny ret hver uge. Her er forskellige madblogs på nettet en kæmpe hjælp, da de bugner med opskrifter, tips og tricks til mad til travle familier. Ved at ”bladre” igennem bloggernes opskriftkartoteker får du ny inspiration til retter, du sikkert ikke engang vidste eksisterede. Samtidig er de fyldt med flotte billeder af maden, der virker ekstra inspirerende. Se mere her, hvor der er et hav af lækre opskrifter.

Klodsmajor.dk

Har du børn, er det naturligvis vigtigt, at maden er noget, de også kan og vil spise. Dermed ikke sagt, at menuen hver eneste dag skal stå på pasta med kødsauce eller burgere, for der er tusindvis af retter, der med et par få ændringer og justeringer kan laves i mere børnevenlige udgaver. Tjek f.eks. Klodsmajor.dk for tips, tricks, gode råd og opskrifter på mad til børn. Se også siden Altomkost.dk for gode og veldokumenterede råd om børn, kost og ernæring.

Et godt og meget konkret råd til travle familier, med eller uden børn, er at lave mad til flere måltider på én gang og fryse ned i passende portioner. Det er genialt, da du på den måde sparer både penge, tid og kræfter og desuden får sundere og mere nærende mad, da du med et lager af hjemmelavet mad i fryseren undgår at falde i fastfoodfælden, når det skal gå stærkt. Gode ideer til retter til fryseren er forskellige former for gryderetter og simremad. Det kan være klassikere som boller i karry, kødsovs og gullasch, men også lidt mere luksusprægede retter som høns i asparges, vildtgryde eller mørbradgryde er fortræffelige til nedfrysning. Frys maden ned i fryseposer i portioner, der passer til jeres familie. Når du skal bruge maden, tages den op enten aftenen før eller om morgenen, og den er klar til at varme op, når det bliver spisetid.

Dryaged.dk

Det tager naturligvis lidt tid at tilberede simreretterne, men den gode nyhed er, at når maden først er i gryden, passer den stort set sig selv under hele tilberedningen, så du kan lave noget andet imens. Et godt tip er at lave maden i weekenden, hvor du alligevel er hjemme. Når du køber ind til dine ”færdigretter”, så køb råvarer af god kvalitet. Så smager maden af mest muligt, også efter en tur i fryseren. Med hensyn til kød, er der ikke noget som et godt og velhængt stykke oksekød, der er tørmodnet på gammeldags facon. Tjek siden dryaged.dk hvis du vil vide mere om det gode kød, der gør hele forskellen.

Når du får sat aftensmaden ”i system”, kan du undgå dyre og usunde impulskøb, og det bliver nemmere at planlægge og overskue, hvad du har på lager, så du slipper for at smide mad ud – noget der optager mange i disse år. Tjek organisationen Stop Spild af Mad for ideer og inspiration til hvordan du bruger dine rester, så de ikke havner i skraldespanden.

Relaterede indlæg

Leave a Comment